SWG - De Belgische StrandWerkGroep

Oostende Halve Maan - zaterdag 26 januari
Voor de eerste excursie van 2019 trekken we op zaterdag 26 januari naar Oostende Halve Maan, waar we naar leven op de strandhoofden kunnen zoeken. We spreken om 10h30 af aan de Halvemaandijk/Buskruitstraat (parking voor de vuurtoren). Het laag water valt rond 11h25 (-0.08 mTAW). Deze excursie organiseren we in samenwerking met Natuurpunt Middenkust. Organisator: Strandwerkgroep
Jaarvergadering 2019 - zaterdag 16 februari
De jaarvergadering van 2019 gaat dit jaar door in het bezoekerscentrum De Duinpanne (= voorheen De Nachtegaal, Olmendreef 2, 8660 De Panne). De sprekers zijn dit jaar Dr Gerhard Cadée over Kapotte schelpen interessanter dan hele? Spoorzoeken op schelpen en ons medelid en fotograaf Bram Conings zal een fotoreportage brengen. 10h Ontvangst met koffie 10h30 Start van de jaarvergadering 12h30 Broodjeslunch (bestelling en betaling kan ter plaatse worden geregeld) 13h30 Administratief gedeelte 16h Einde
Nieuwpoort-Bad - zaterdag 23 februari
Voor de tweede excursie van 2019 hebben we voor Nieuwpoort-Bad gekozen. We spreken af aan het Hendrikaplein, oostelijk einde van de dijk, bij het Westerstaketsel om 9 h. Het laag water komt er om 10h15 en is dan vrij goed: -0.39 mTAW.
Determinatienamiddag - zaterdag 23 februari
Na de ochtendexcursie in Nieuwpoort-Bad is er in de namiddag mogelijkheid om al uw grote en kleine strandvondsten te laten determineren door de experten van de Strandwerkgroep tijdens onze determinatienamiddag. We kunnen er gebruik maken van de binoculairs van De Duinpanne, maar u mag uiteraard ook uw eigen materiaal en literatuur meebrengen. Een ideale gelegenheid om dat kleine schelpje of die bijzondere strandvondst eindelijk gedetermineerd te krijgen !
Grote Schelpenteldag - zaterdag 16 maart
De Strandwerkgroep neemt dit jaar deel aan de tweede Grote Schelpenteldag. Met onze kennis van de mariene biologie willen we een steentje bijdragen aan dit project van burgerwetenschap ('citizen science').
Zeebrugge - zaterdag 23 maart
De derde excursie van 2019 brengt ons naar het stukje noordzeekust ten westen van de haven van Zeebrugge. Om 8h spreken we af bij het Saint-George Memorial monument aan het begin van de westelijke dam te Zeebrugge (hoek Zeedijk/Baron de Maerelaan). Het laag water valt om 9h08 en is zeer goed (-0.49 mTAW !).
Westkapelle (Zeeland) - zaterdag 06 april
De excursie van april organiseren we samen met onze Nederlandse zustervereniging in Zeeland. We verzamelen op zaterdag 6 april 2019 aan de Achterweg in Westkapelle om 8u (LW = 9:50). Graag vooraanmelding bij Mick Otten (telefoon +31 62 896 44 75).
Jachthaven van Zeebrugge - zaterdag 15 juni
Elk jaar bezoeken we de jachthaven van Zeebrugge. Dit is dan ook een bijzondere locatie omdat de fauna die we hier kunnen bestuderen zo anders is dan deze van het strand. Deze excursie gaat dit jaar door op zaterdag 15 juni. We spreken af om 10 h op het einde van Rederskaai. Hans De Blauwe en Manu Dumoulin zullen er ons gidsen. Deze excursie organiseren we in samenwerking met Natuurpunt Knokke-Heist.
IJzermonding - zondag 14 juli
Onder de deskundige leiding van Guido Rappé onderzoeken we op zondag 14 juli 2019 de planten van slikken, schorren, vloedmerk en duinvoet tussen de IJzermonding en Westende-bad. We spreken af om 16h30 in de Halvemaanstraat in Nieuwpoort, ten oosten van de jachthaven. Het eindpunt van de excursie is in Sint-Laureins, maar we zullen proberen om met carpooling terug naar de startplaats te kunnen terugkeren. Wil je uw auto in Sint-Laureins parkeren, dan spreken we daar aan de Koning Ridderdijk af om 16h om vervolgens naar de Halvemaanstraat te rijden.
Heist - zondag 01 september
Op zondag 1 september verkennen we nog eens de Baai van Heist. Een van de weinige plaatsen aan onze kust waar we een 'groen strand' kunnen aantreffen. We spreken af om 8h30 aan de Zeedijk-Heist in Knokke-Heist. Het laag water valt om 9h38 (0.05 mTAW).