SWG - De Belgische StrandWerkGroep

Koksijde Ster der Zee - zaterdag 11 februari
Na een winterstorm kan het krioelen van de zeewezens op het strand. Hebben we dit jaar geluk? We zoeken het uit tijdens onze excursie naar Koksijde Ster der Zee, zaterdag 11 februari. Afspraak om 10h op de Zeedijk ter hoogte van de Blanchardlaan. Laagwater om 11h03 (7 dm LAT = +0.17 m TW)
Jaarvergadering 2023 - zaterdag 25 februari
Onze jaarvergadering gaat door in het Bezoekerscentrum De Duinpanne op zaterdag 25 februari om 10h (Olmendreef, De Panne). Julia van Beinum komt er ons vertellen over het Groene Strand project in Nederland en Francis Kerckhof zal het hebben over onderzoeksprojecten met behulp van het schip de Belgica. Ter plaatse kan een broodjeslunch besteld worden.
Wenduine - zaterdag 11 maart
De excursie van maart brengt ons naar het strand van Wenduine. We onderzoeken er de kolonisatie van de nieuw aangelegde strandhoofden. Afspraak zaterdag 11 maart om 9h aan de Elephant Surfclub gelegen aan het oostelijk uiteinde van de Zeedijk-Wenduine. Het laagwater komt om 10h00 (4 dm LAT = -0.07 mTAW). Deze excursie organiseren we in samenwerking met Natuurpunt De Haan.
Grote Schelpenteldag 2023 - zaterdag 25 maart
De Strandwerkgroep neemt ook dit jaar deel aan de zevende editie van de Grote Schelpenteldag. Wij verlenen hieraan graag onze expertise. De Grote Schelpenteldag is een initiatief van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), EOS wetenschap, de Provincie West-Vlaanderen, Natuurpunt, de Strandwerkgroep, Kusterfgoed en de 10 kustgemeenten. Deze dag gaat door op zaterdag 25 maart op verschillende locaties langs de kust, waar leden van de Strandwerkgroep een aantal posten bemannen. Laagwater om 10h00 (2 dm LAT = -0.33 mTAW).
Gorishoek (Zeeland) - zaterdag 08 april
Op zaterdag 8 april gaan sluiten we aan bij een excursie van onze Nederlandse collega’s van de Strandwerkgemeenschap. In Gorishoek, een gebied waar veel stenen te keren zijn en waar veel exoten als de Japanse stekelhoren en de Amerikaanse oesterboorder regeren. Afspraak om 9h45  op de parkeerplaats Gorishoeksedijk / Havenweg, Scherpenisse.
Galgeschoor (Lillo) en Doel - zondag 07 mei
Op zondag 7 mei onderzoeken we de kwelders en schorren van het Galgeschoor langs de Schelde in Lillo. Vinden we er het kwelderslakje? In de namiddag gaan we op zoek aan de dokken van Doel. In samenwerking met Slak-in-Du en de werkgroep Succinea (land- en zoetwatermollusken) van de Koninklijke BVC. Afspraak om 11h op de parking van Lillo-Fort (Vestingstraat). Picknick meebrengen. Laagwater om 12h35 (5 dm LAT = -0.28 mTAW)
Zeebrugge jachthaven - zaterdag 24 juni
Elk jaar bezoeken we de jachthaven van Zeebrugge. Dit is dan ook een bijzondere locatie omdat de fauna en flora die we hier kunnen bestuderen zo anders is dan deze van het strand. Afspraak zaterdag 24 juni om 10h op het einde van Rederskaai (bij het havengebouwtje van de RBSC (Royal Belgian Sailing Club). Laagwater om 12h09 (12 dm LAT = +0.99 mTAW). Hans De Blauwe en Manu Dumoulin zullen er ons gidsen. Deze excursie organiseren we in samenwerking met Natuurpunt Knokke-Heist.
Spuikom Oostende - zondag 09 juli
Voor het eerst staat de Spuikom op onze excursiekalender. Op de pontons en tussen het Japans bessenwier gaan we op zoek naar wat daar allemaal leeft. Afspraak zondag 9 juli om 13h30 op de parking van de Zeilclub VVW Inside Outside aan de Schietbaanstraat 100.
Meerdaagse excrusie naar Devonshire - dinsdag 29 augustus t/m dinsdag 05 september
Meerdaagse excursie naar Devonshire (Engeland) Van 29 augustus 2023 tot 5 september organiseren we een meerdaagse excursie naar Devonshire in het Verenigd Koninkrijk. Hiervoor kan je inschrijven. Meer info onder "Nieuws".
Oostduinkerke St-André - zondag 15 oktober
Op zondag 15 oktober organiseert de Strandwerkgroep een kruiexcursie in Oostduinkerke op het strand St-André. Bram Conings gaat er voor ons kruien. Afspraak om 8h op het einde van de Scottlaan (tegenover boothotel “La Péniche”). Laagwater om 8h42 (8 dm LAT = +0.16 mTAW).