Activiteiten | SWG - De Belgische StrandWerkGroep

Activiteiten

De Panne - zondag 29 december 2019
De laatste excursie van onze Strandwerkgroep gaat traditiegetrouw door in De Panne. We spreken om 8h30 af op het einde van de Dynastielaan. Het laag water komt er rond 9h33.

Voor de lunch kunnen we onze picknick nuttigen in De Duinpanne (voorheen De Nachtegaal, adres: Olmendreef, De Panne).
De Haan - zaterdag 16 november 2019
De excrusie van november brengt ons naar De Haan, waar we onder andere naar winter- of stormslachtoffers kunnen speuren. We spreken af op 16 november aan het Leopoldplein, nabij de Zeedijk, om 8h30. Het laag water valt om 9h37 (0.31 mTAW).
Oostduinkerke - zaterdag 19 oktober 2019
Op zaterdag 19 oktober organiseert de Strandwerkgroep een kruiexcursie in Oostduinkerke op het strand St-Andr?. Bram Conings gaat er voor ons kruien. We spreken af om 9h30 op het einde van de Scottlaan (tegenover boothotel?La P?nich?, co?rdintaten 5? ? 4? N, ? 3? 2? O). Laagwater om 11h31.
Heist - zondag 01 september 2019
Op zondag 1 september verkennen we nog eens de Baai van Heist. Een van de weinige plaatsen aan onze kust waar we een 'groen strand' kunnen aantreffen. We spreken af om 8h30 aan de Zeedijk-Heist in Knokke-Heist. Het laag water valt om 9h38 (0.05 mTAW).
IJzermonding - zondag 14 juli 2019
Onder de deskundige leiding van Guido Rappé onderzoeken we op zondag 14 juli 2019 de planten van slikken, schorren, vloedmerk en duinvoet tussen de IJzermonding en Westende-bad.

We spreken af om 16h30 in de Halvemaanstraat in Nieuwpoort, ten oosten van de jachthaven. Het eindpunt van de excursie is in Sint-Laureins, maar we zullen proberen om met carpooling terug naar de startplaats te kunnen terugkeren. Wil je uw auto in Sint-Laureins parkeren, dan spreken we daar aan de Koning Ridderdijk af om 16h om vervolgens naar de Halvemaanstraat te rijden.
Jachthaven van Zeebrugge - zaterdag 15 juni 2019
Elk jaar bezoeken we de jachthaven van Zeebrugge. Dit is dan ook een bijzondere locatie omdat de fauna die we hier kunnen bestuderen zo anders is dan deze van het strand. Deze excursie gaat dit jaar door op zaterdag 15 juni. We spreken af om 10 h op het einde van Rederskaai. Hans De Blauwe en Manu Dumoulin zullen er ons gidsen. Deze excursie organiseren we in samenwerking met Natuurpunt Knokke-Heist.
Westkapelle (Zeeland) - zaterdag 06 april 2019
De excursie van april organiseren we samen met onze Nederlandse zustervereniging in Zeeland. We verzamelen op zaterdag 6 april 2019 aan de Achterweg in Westkapelle om 8u (LW = 9:50). Graag vooraanmelding bij Mick Otten (telefoon +31 62 896 44 75).
Zwerfvuil opruimactie in Koksijde - zaterdag 23 maart 2019
Het wordt stilaan een traditie: de Strandwerkgroep neemt deel aan de zwerfvuilopruimactie in Koksijde. Wij zoeken het vuil uiteraard op het strand. Afspraak om 12h in de Zandzeggelaan in Koksijde (OPGELET: afspraakplaats werd gewijzigd !). Diezelfde dag organiseren we 's morgens een excursie in Zeebrugge.
Zeebrugge - zaterdag 23 maart 2019
De derde excursie van 2019 brengt ons naar het stukje noordzeekust ten westen van de haven van Zeebrugge.

Om 8h spreken we af bij het Saint-George Memorial monument aan het begin van de westelijke dam te Zeebrugge (hoek Zeedijk/Baron de Maerelaan). Het laag water valt om 9h08 en is zeer goed (-0.49 mTAW !).
Grote Schelpenteldag - zaterdag 16 maart 2019

De Strandwerkgroep neemt dit jaar deel aan de tweede Grote Schelpenteldag die mede georganiseerd wordt door het VLIZ, Natuurpunt, EOS, Kusterfgoed en de Provincie West-Vlaanderen. Met onze kennis van de mariene biologie willen we een steentje bijdragen aan dit project van burgerwetenschap ('citizen science'). 

Bij deze teldag verzamelt elke deelnemer honderd schelpen volgens een bepaalde standaardmethodiek. Instructies voor het correct verzamelen van de schelpen vind je op de website van de Grote Schelpenteldag. Daarna worden de schelpen geïdentificeeerd aan de hand van een schelpenzoekkaart.

Onze leden zullen u helpen bij het determineren op de telposten in De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en Westende. Meer info op Grote Schelpenteldag 2019.

Pagina's