Op sleeptouw met de Spanjaardbank. | SWG - De Belgische StrandWerkGroep

Op sleeptouw met de Spanjaardbank.

Forums: 

Dag allemaal,

Op zaterdag 23-08-2008 op het strand van Sint-Idesbaldus.
Die koude morgen trok ik naar het strand van Sint-Idesbaldus om een garnaalkruidemonstratie te volgen, georganiseerd door de garnaalkruiersvereniging “De Spanjaardbank”. Iedereen kent waarschijnlijk wel die groepering. Op vrijdag 30 maart 1973 werd de garnaalkruiersvereniging gesticht. Dit jaar bestaan ze 35 jaar. Een achttal kruiers gingen in het stormachtig weer kruien en met succes. Twee tafels stonden aan de laagwaterlijn om de garnalen te ontdoen van de andere zeeorganismen. Meer dan honderd mensen kwamen naar de demonstratie kijken. De jeugd mocht de kleine gevangen visjes naar de zee brengen. Zo werd er gewezen op het respect voor de andere levende wezens. Uitvoerig werd er uitleg gegeven over het gevaarlijk visje de “kleine pieterman”.
Hier volgt nu een overzicht van de gevangen zeeorganismen.
Vooraleer de kruiers te water gingen zagen we een 10-tal harders uit het water springen. Ik veronderstel dat het gaat om de Diklipharder. Er werd geen enkel exemplaar gevangen. Een kruier vertelde mij dat hij ze voelde tegen zijn benen springen.
Garnalen ongeveer 22kg maar ze waren niet gezeefd. Dus kleine en grote garnalen door elkaar.
Tong 2 (één van ongeveer 40cm)
Schol ongeveer 320
Harnasmannetje 1
Kleine pieterman 24
Dikkopje 240
Zeebaars 5
Sprot 6
Zwemkrab zeer talrijk
Strandkrab 6 (één mannetje met krabbenzakje)
Breedpootkrab ongeveer 72
Kleine heremietkreeft ongeveer 380
Zaagjes ongeveer 720.
Opmerking: de grote aantal heb ik geëxtrapoleerd).
Na de demonstratie werden de garnalen verder gekuist en gekookt. Ze werden gratis aan de vele omstanders gratis uitgedeeld.
Het was een geslaagde demonstratie. Proficiat aan de organisatoren.

Ikzelf ben een kruier en onder mijn collega’s zeggen we dat de Spanjaardbank de zesde bank is die we net niet kunnen oversteken bij gewoon laagtij. Bij springtij kunnen we de Spanjaardbank wel oversteken en liefst nog met aflandige wind. Vlug even zoeken op het internet en dan weet ik het zeker. Maar nergens vond ik iets over de Spanjaardbank. Misschien weet een lezer waar die naam vandaan komt en waar die Spanjaardbank juist gelegen is. Op geen enkele zeekaart die ik geraadpleegd heb staat de Spanjaardbank vermeld.
Groeten,

René